Kurser i skinngarvning

Jag fick vara med och bygga upp det första utrymmet för ett naturenligt garveri i Axxell Brusaby i det gamla åsnesstallet. Naturenligt garvande av skinn och läder redan med mer än tio års erfarenhet!

Nuförtiden har utbildningsansvaret flyttat till Västra Nylands Folkhögskola och årligen organiseras tre långa folkhögskolekurser (mera information nedan) och varierande utbud av kortkurser.

Grundkursen

grundkursen i traditionsenligt lädergarvande (VNF) får man en bred inblick i världen av ekologiskt skinn och läder. Inga förhandkunskaper behövs. På kursen garvar vi fårskinn, vi tillverkar fiskläder och garvar läder med växtgarv, samt göra olika fettbaserade garvningar på både läder och t.ex. rävskinn. Du lär dig också att flå och avhåra päls enligt traditionella metoder. Du får bekanta dig med ben- och hornarbeten samt sy en färdig produkt på det egna lädret/skinnet, t.ex. fårskinnshandskar.

Kursen innehåller och en vid teoridel. Vi talar tillsammans om hur dagens läderindustri ser ut, och vad läderbearbetning är. Vi går igenom hur man kan tillverka läder på ett naturvänligare sätt enligt hållbarhetsprincipen och hur vi kan använda djurets olika delar så att så lite som möjligt kastas bort.

Grundkursen i naturenligt läder- och skinngarvande har organiserats på Kimitoön allt sedan 2011.

Fortsättningskursen

fortsättningskursen i läder och skingarvande enligt naturliga metoder (VNF) fördjupar du dina kunskaper att handskas med läder och skinn. Vi tillverkar bl.a. sämskskinn, vi röker läder, vi tillverkar skoläder med hjälp av växtgarv. Vi bekantar oss med världen av råskinn och dess användningsmöjligheter. Vi talar om myndighetsövervakning, avfallsbehandling, prissättning av produkter och vi syr handskar, skor och väskor. Som sista delen av kursen gör vi ett eget projekt där var och en planerar och utför en färdig produkt med handledning av läraren.

Tredje årets kurs

Tredje årskursen kallas Hantverk av naturmaterial. Den här kursen byggs upp enligt kursdeltagarnas önskemål och intresse. Vi har bl.a. garvat älgsämsk, nöthud, renar, sälar, bävrar samt fåglar som struts, kalkon och tupp. Produktifiering är en centralpunkt under kursen och vi besöker företagare inom branschen. Måttning av läder och olika dekorationstekniker bekantar vi oss också med.

De långa folkhögskolekursernas undervisning sker på Kimitoön. Närstudieperioderna infaller en gång om månaden, alltid från onsdag till söndag. Mitt i veckan jobbar vi om kvällarna, och på veckosluten från klockan 10 framåt. Det finns ett internat bredvid garveriet, så ifall man vill bearbeta skinn och läder till småtimmarna är detta också möjligt! Kom med och lär dig hemligheterna i traditionell garvning tillsamman med oss! Vi tillverkar läder som håller många generationer utan tunga kemikalier.

Kortkurser

Arbetsprocesserna i traditionell garvning är långa. Det finns dock en del metoder som lämpar sig även som kortutbildning som t.ex. växtgarvning av fisk, fettgarvning av småvilt, och ekologisk garvning av fårskinn. Läs mera om kortkurserna.

Föreläsningar och workshops

Har du en grupp på över 10 personer som skulle vilja ha en måttbeställd kurs eller en sammankomst som skulle ha intresse i en workshop eller föreläsning? Ta gärna kontakt med mig så planerar vi en passande helhet!